8 Material för att bygga en odlingsbädd

Vi har många gånger fått frågan om hur vi byggde våra odlingsbäddar och vårt odlingsland.

När vi planerade vårt odlingsland här hemma så kom många förslag upp på tapeten. Inte förrän många diskussioner senare kunde vi fastställa hur det skulle bli. Så nu tänkte vi såhär, att eftersom vi inte gjorde alla de förslagen själva då, så kan vi ändå dela med oss till andra, så de kanske kan göra det istället.

Så nedan följer en del av de tankarna vi hade när vi planerade, samt vilka fördelar och nackdelar vi såg. Det vi inte tar med här är ju kanske en viktig del, och det är vad man tycker är snyggt. Men det är ju högst individuellt, så det blir bäst om ni själva får avgöra det.

1. Impregnerat trä

Trä är nog det vanligaste materialet att bygga odlingsbäddar med, inte konstigt då det är ett naturligt material och passar jättebra med naturen och trädgården.

Det finns såklart många olika typer av impregnerat trä i olika prisklasser. Vi har kört med vanlig trall.

Fördelar:
Att använda impregnerat trä för att bygga odlingsbäddar är bra då det är enkelt att bygga den form och storlek du vill ha. Det är också enkelt att få tag på, då de flesta större samhällena har någon återförsäljare.
En annan fördel är att du kan ju även måla din odlingsbädd i den färg du önskar.

Nackdelar
Impregnerat trä är ju impregnerade för att skydda virket mot röta och insektsangrepp. Impregneringen är till del giftig för människor och växter, så du bör undvika att ha direkt kontakt med jorden om du avser att odla växter du vill äta. Detta går enkelt att lösa genom ha en markduk mellan jorden och träet. Vilken kan vara bra att ha vilket fall som, för att träet ska hålla längre utan att förmultna.

2. Stockar

Stockar är ytterligare ett steg för att få din trädgård att se ännu mer naturlig ut. Stockarna kan ge ett avslappnat och naturligt intryck och smälter bra in i trädgården.

Foto och tillverkning: Erik Andersson

Fördelar:
Stockarna är naturliga och är giftfria. De ger en naturligare bild av odlingsbädden och din trädgård.

Nackdelar:
Stockarna, beroende på storlek, har en kortare livslängd och kommer att förmultnas och ätas upp av insekter och djur i dina odlingsbäddar. Det går att byta ut dem med några års mellanrum för att lösa detta.

Stockarna kan vara svårare att få tag på. Men känner man någon eller själv har träd på trädgården som ska sågas ner, så är det ett utmärkt tillfälle att ta vara på dem.

Givetvis finns det att köpa men oftast hittar man bara impregnerade, vilket såklart funkar med. men då tillkommer samma nackdel som de impregnerade träet.

3. Pallkragar

Pallkragarna är den bekvämes bästa vän. Här kan du få en odlingsbädd färdig på sekunder!

Fördelar:
Snabbt och enkelt att placera där du vill ha dem, går även att tömma dem och flytta dem mellan åren om man måste. Kan enkelt målas till önskad färg.

Nackdelar:
Pallkragarna är begränsade i sin yta, så söker man en stor odlingsyta så måste man köpa på sig en hel del. Beroende på vilken ambition och vad man är ute efter, så kan pallkragarna var lite trista och fyrkantiga.

4. Stenblock

Att använda sig av stenblock av olika storlekar är ett sätt att få din odling att se stilren och bra ut. Det går även att få den att smälta in i tex en uppfart av plattor.

Foto: Johanna Yngvesson

Fördelar:
Enkelt att bygga enligt egna önskningar i storlek och höjd. Längre hållbarhet än trä.

Nackdelar:
Stenarna blir smutsiga med tiden, och vill man behålla dem snygga så får man lägga tid på att spola/borsta dem. Beroende på vilken typ av sten och form du använder så har även ogräset en tendens att leta sig upp mellan stenarna, värt att ha i åtanke.
Generellt dyrare än köpt virke.

Foto: Jenny Malmqvist från boden i samarbete med tidningen ” Trädgård Norr”

5. Betong

Om du är inne på lite mer stenig look, varför inte testa gjuta dina odlingsbäddar? Gör en grund och gjut den i betong, sen kan du både måla, slipa eller göra den knottrig, fantasin sätter gränser!

Fördelar: Något billigare än sten, förutsatt att du har eller kan låna verktyg och tillbehör.
Du kan göra din odlingsbädd i andra former än raka linjer.

Nackdelar:
Mindre smidigt, och kräver både jobb och en del kunskap. Kunskapen går att få genom att läsa sig till hur man gör. Kräver flertalet olika typer av verktyg.

6. Kanalplast

Ett litet mer unikt sätt att bygga sina odlingsbäddar, och inget vi ser så ofta här i Sverige, är att använda plast. Plast kan användas på olika sätt, men ett är att använda gamla färdiga konstruktioner, så som rör, baljor och liknande. Om man har avsågade rör med en diameter på en meter, så går det att bara ställa dem upp, fyll med jord, så har du en odlingsbädd.

Fördel: Plasten rostar inte, och den bryts ner mycket långsamt, vilket innebär att dina odlingsbäddar kommer stå sig länge. Kan återbruka gammal plast.

Nackdelar: Plasten och naturen är ofta inte förknippade med något positivt tillsammans, och är man en naturmänniska så kan plasten lätt skära sig en del med de fina gröna växterna.

7. Järn

Järn rostar, och har på senare tid blivit populärt att ha som olika prynader i trädgården. Så varför inte ha en odlingsbädd av järn?

Fördelar:
Det går att få smalare kanter på din odlingsbädd, vilket sparar plats för de som inte har mycket att odla på. Det går att forma enligt egna önskemål.

Nackdelar:
Lite svårare att bygga själv om du inte kan eller äger en svets. Det går att köpa färdiga, men är dyrare än sten och trä.

Det finns även upphöjda färdigbyggda odlingsbäddar i rostfritt stål för de som inte vill att det ska rosta.

De rostfria odlingsbäddarna är svåra att hitta i Sverige, och måste beställas, men till ett någorlunda rimligt pris. Till exempel på Amazon finns dessa upphöjda galvaniserade bäddarna.

Det finns flera olika sorter och storlekar. Att de är galvaniserade betyder att de är behandlade och rostfria.

Fördelar:
Fördelen med dessa är att de inte rostar om man inte vill ha rostiga. De kan sättas direkt på gräsmattan och är i en bra arbetshöjd, så slipper man ligga på knäna och få ont i både rygg och knä.

Nackdelar:
De behöver levereras från ett annat land. och således påverkar de miljön mer än om du köper lokalt eller gör själv.

8. Inget alls

Sist med inte minst, inget alls. Och vad menar vi med det? jo att man behöver inte ha några kanter på sin odlingsbädd alls faktiskt. idag är det mer och mer populärt med “no-dig” odling. Att du odlar uppe på marken, utan att ens gräva. Och du behöver således inte ha några kanter alls, enkelt va?

Fördelar:
Att odla på detta vis är ganska enkelt och kräver inga verktyg. Det kostar dessutom inget.

Nackdelar:
Svårare att kontrollera var jorden hamnar, och tar generellt sätt lite mer plats. En del av jorden, den del en som är längs ut och lutar, är svårare att odla på om du vill odla större växter.

Fler alternativ

Det finns väldigt många fler alternativ till odlingsbäddar, både som man kan bygga själv och som går att köpas.

Har man god fantasi och lite energi så finns det få gränser på vad man kan göra. Är man däremot lite mer bekväm och gärna köper något färdigt så finns det otaliga alternativ där med. Här kan ni kolla på Byggmax har även olika färdiga odlingsbäddar. Mestadels i trä och i flesta fall något dyrare. Men närmare och möjligt att självhämta.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *