Odla granatäpple i Sverige ~ Plantera frö från frukt

Granatäpplet kommer ursprungligen från Asien, men spred sig sedan till området runt medelhavet. Med dagens teknik så börjar trädet mer och mer förekomma på andra platser, så som i Sverige.

Det går faktiskt att både odla och skörda granatäpplen i Sverige. Plantan trivs i något varmare klimat, men funkar att ha inne i kruka. Så begränsningarna är väl snarare hur stor kruka och plats den får ta.

Du kan antingen köpa ett litet granatäppleträd i butik, eller kan du göra som vi har gjort, och plantera ett eget trä från den frukten du köper i butiken.

Här kommer vårt tips på hur du planterar ett granatäpple.

Bästa tiden för att så ett granatäpple är till våren eller tidig sommar. Då har plantan blivit något större när vintern kommer och har större möjlighet att överleva.

1 Dela ditt granatäpple och ta ut kärnorna

Att dela sitt granatäpple är inte det enklaste om man vill undvika att ha den röda saften överallt. Och dessutom få ut kärnorna på ett enkelt sätt.

Börja med att skära av toppen på granatäpplet. Var försiktig och skär inte för djupt. Därefter ta av locket, och skär åter igen försiktigt upp klyftor där man ser väggarna i frukten. Bryt sedan loss klyftorna och pilla ut kärnorna lite försiktigt så du inte krossar dem.

2 Tvätta av kärnorna och torka bort fruktköttet

Välj ut de antalet frö du ska använda och ta bort fruktköttet på dem. Det kan du göra genom att tvätta bort det, men givetvis kan du också suga bort det så du får ta del av smaken, sen tvätta bort resten.

Ju mer av fruktköttet du blir av med desto bättre är det. Avsluta med att försöka torka bort det sista med en bit papper. 

3 Placera kärnorna i en burk med en lätt fuktad pappersbit

När kärnorna är rensade så lägg dem på en bit fuktat papper och stoppa sedan pappersbiten i en burk med lock på. Avsluta med att spruta en till två sprut med vatten i burken och förslut den. Ställ burken ljust i rumstemperatur, men undvik direkt sol.

Det kommer ta mellan 14 – 30 dagar för kärnorna att börja gro.

4 Fyll en liten kruka med jord och vattna jorden

När du ser att kärnorna börjat gro är det dags att plantera dem.

På enklaste sätt fyll mindre krukor (så många som du har frö) med planteringsjord, eller annan näringsrik jord. Vattna igenom jorden.

5 Placera kärnorna en och en i jorden. Täck och vattna

Alla kärnor har troligtvis inte börjat gro, stoppa tillbaka de som inte har det i burken, och fortsätt vänta.

Ta upp och placera dina kärnor som grott en och en i krukorna. Placera rötterna neråt för bästa resultat.

Täck över kärnorna försiktigt och spraya över med vatten.

6 Placera krukorna på en ljus och varm plats

När plantan blivit något större behöver den stå direkt i solljus en viss period av dagen.

Bästa är om du kan ställa ut den under sommardagarna. Glöm inte ta in den om det blir kallare än 10 grader på kvällen. Granatäpple trädet tål ner till – 10 grader om det är ett äldre träd som står ute, men i kruka tål det knappt minusgrader och mår bättre av att behålla värmen dygnet runt.

2 veckor senare

7. Ta hand om din planta

Plantera om ditt granatäpple träd i en större kruka när den börjar bli större.

Granatäpple trädet trivs bra i en energirik, mullrik och väldränerad jord med kalk. Detta för att plantorna inte tycker om att stå i vatten, utan är mer tålig för torka.

Ställer du ut trädet över sommaren, ställ det gärna på en vind skyddad plats, trädet klarar av både soliga och skuggiga platser.

Ge näring

Ge plantan näring under den varma och ljusa delen av året. Under vintern behöver plantan ingen extra energi. 1 dos näring i veckan är en bra riktlinje. Detta beror på vad du väljer för näringsämne, följ anvisningarna på den produkt ni använder.

Du kan välja ett billigt näringsämne och använda kiss utblandat med vatten. 1 till 10. 

Du kan även skapa egen näring, som tex nässel vatten. Detta gör man genom att lägga nässlor i vatten en vecka, sen spä ut koncentratet med vatten. 1 till 10.

Man kan också såklart köpa näring. Det finns ett hav av näring till växter, vissa anpassade till särskilda växter, dock har vi inte hittat något speciellt till granatäpple så vi har använt oss av ett generellt näringsämne och vi tycker det har funkat bra.

Exempel på näringsämnen som funkar till de flesta plantorna är Nitrozyme eller Formulex

Vattna

Vattna ditt granatäpple rikligt 2 gånger i veckan och låt torka ut något i mellan vattningarna. Trädet klarar av torka mycket bättre än att bli stående i vatten, dock vill det inte bli helt uttorkat.

Under vintern och kalla perioder räcker det att vattna lite 1 gång i veckan.

Beskära plantan

Beskärning av plantan bör ske på hösten eller senvintern. Klipp då bort vissna, sjuka och dåliga grenar på plantan.

Du kan även toppa plantan när den nått en höjd på ca 20 cm. Klipp då av plantan ca 5 cm ner från toppen. Detta gör att plantan delar sig och blir buskigare. 

Skörda

Man kan räkna på att det tar minst 5 år innan granatäpple trädet kan bära frukt. Här i Sverige är det troligt att det tar något längre tid än så. Det tar ca 6 månader från det att trädet blommar tills det utvecklar sin frukt, så förvara trädet varmt och ljust längre in på hösten.

Övervintra din planta

Övervintra ditt granatäpple under vinterhalvåret genom att ställa den svalt, ljust och frostfritt. Vattna minimalt, och håll jorden knappt fuktig, sluta ge den näring. Plantan tappar troligen sina blad, men det kommer nya igen till våren.

Sjukdomar

Om din plantas blad blir gula, så kan det bero på att plantan får för mycket, eller för lite vatten. 

Alternativt så är det höst och bladen ska falla av. Då behöver du inte göra något.

För att ta reda på varför just din plantas blad blir gula så kan du känna på jorden. Är jorden väldigt torr, så kan du vattna, har jorden blivit så torr att vattnet bara rinner genom eller runt, så ställ krukan med jorden i vatten 30 minuter för att återfukta den ordentligt.

Är din jord blöt, så har du vattnat för mycket. Vattna inte mer på ett tag i så fall. Försvinner vattnet inte så har du inte tillräckligt dränerande jord och behöver byta ut den. Det gör du genom att plantera om plantan med ny väldränerad jord, med tex leca kulor eller perlit.

Bladlöss kan förekomma, så håll koll och bekämpa dem så snart som möjligt genom att mosa, spraya med egengjord såpblandning eller köp bladlusmedel.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *