Näring till växter ~ Vår enkla guide

Alla växter behöver näring, precis som människan behöver föda för att överleva. Vissa växter behöver mer och andra mindre. Näringen kommer primärt från jorden som växten växer i, vissa växter lever i vatten, och får då näring från vattnet.

I detta inlägg kommer vi berätta kort om vad näring är för något, och vart den finns. Men också om hur du kan göra egen samt hur och när du ska använda den.

Så vi börjar med vad näring är för något, vad den består av, och varför den behövs.

Näringen kan delas upp i två olika delar.

Precis som med vår egen föda så finns det stora (makro) och små (mikro) näringsämnen. Där våra makro “byggstenar” är kolhydrater, fett och protein. Medans våra mikro är mineraler och vitaminer, vilka är viktiga, men behövs bara i en mindre mängd.

För växterna är makro-näringsämnen kol, väte, syre, kväve, kalcium, kalium, svavel, fosfor och magnesium. Växterna behöver dessa ämnen i stora mängder och koncentrationen i växten anges i % eller gram ämne per kilogram torr biomassa.

På många jordtyper man kan köpa står det NPK- Vilket står för Kväve(N) Fosfor(P) och Kalium(K), vilket är 3 av de stora byggstenarna. Därefter kommer ett nummer som anger i vilken % ämnena förekommer. Tex : NPK 2-4-6, Det vill säga 2 % kväve(N) 4% Fosfor(P) och 6% Kalium(K) per kilo torr massa. De vill säga Jord eller liknande.

Näringsämnena kol och syre får växterna genom luften, och väte får plantorna genom vattnet. Övriga ämnen behövs tas upp genom näring från jord eller vatten.

Till mikronäringsämnen räknas mangan, järn, koppar, bor, klor, molybden och zink.
Dessa ämnen är livsnödvändiga för växten, men behövs bara i små mängder.

Det är inte alltid lät att veta vilken och hur mycket näring det finns i den jord och näring man köper. Det är inte heller alltid lätt att veta vad och om din växt behöver mer eller mindre av något.

Vanligtvis behöver man inte ha stenkoll på exakta mängder näring till sin trädgårdsodling. Så länge man använder ett näringsämne som innehåller de flesta av ämnena, så kommer det gå bra!

Vill man dock veta mer om var du hittar dessa ämnen och hur de funkar, kan man läsa mer här. Detta är lite mer anpassat till odling av större areal, men principen är den samma.

Bilden taget från Lantmännens hemsida och visar vart man kan hitta olika specifika näringsämnen.

Hur gör man egen näring?

Att göra egen näring hemma är inte så svårt, dessutom kan du spara en hel del pengar också.
Det finns otaliga recept för näring och nedan kommer vi gå igenom 3 stycken.

Nässlevatten

Nässlor är en form av ogräs som, för de flesta, inte är välkommen i trädgården. Största anledningen till detta är troligen att de bränns om du vidrör bladen. Så varför inte passa på och slå två smällar i ett och göra nässlevatten på dem.

Nässlevatten är en typ av näring som innehåller makro näringsämnena kväve, fosfor, kalium och kalcium och passar som ett generellt näringsämne för växter. Nässlorna innehåller även mikro ämnena magnesium och zink.

1.Börja med att plocka en hink eller span full med nässlor och fyll sedan med vatten. ju större hink ju mer nässlor och vatten, och mer färdig produkt. Låt stå i ca två veckor.

2. När vattnet har stått ett tag, kommer det börja lukta illa, detta är inget konstigt utan är den del av nerbrytningsprocessen.

3. När det gått två veckor kan du sila bort växtdelarna.
4. När du ska vattna är det bara att blanda ut nässlevatten med vanligt vatten 1 till 10. Det vill säga 1 dl nässlevatten till 1 liter vatten.

Sen är det bara att vattna dina växter en gång i veckan med näringsblandningen.

Guldvatten

Guldvatten är ett näringsämne som du kan göra helt själv. Det är nämligen kiss blandat med vatten.

Blanda ut kisset 1 till 10. så har du ett bra näringsämne som innehåller de stora ämnena kväve, kalium, fosfor och dessutom svavel, magnesium och kalcium vilket gör guldvatten till ett bra näringsämne för växter. Mängden näring kan variera beroende på hur mycket och vad man ätit och druckit innan.

När du blandat ut ditt guldvatten och skall vattna så tänk på att undvika att vattna på bladen, undvik även att vattna i anslutning till skörd, då vattnet kan lukta något illa, och det är kanske inte så trevligt. Dessutom vill du undvika att få det i dig när du ska äta din skörd.

Hur du väljer att samla in och mäta ditt kiss är upp till dig. tänk på att guldvatten inte står sig så länge, så när du vattnat klart, spola ner resten, och gör nytt vid nästa tillfälle.

Det finns även färdig kombination mellan vattenkanna och potta för den som vill ha det extra lyxigt. Denna kallas för Guldkanna, och finns att köpa här.

Näring gjord på matrester.

Det finns även en annan vanlig näringsmetod att göra själv. Det är en blandning mellan bananskal, kaffesump och äggskal.

Receptet innehåller kalium, fosfor och magnesium, kalcium och även lite koppar.

Detta näringsämne är ett okej ämne för att använda som gödsel, men kanske har bäst nytta som ett sätt att blanda ut gammal eller torvig jord. Detta för att det saknar vissa näringsämne som gör att du behöver kompensera med andra näringsämnen.

Vill ni ha exakt recept finns det här

Köpt näring

Det går givetvis bra att köpa sin näring också. Många butiker inom området har växtnäring. Det går även att beställa hem från internet.

Fördelen med köpta produkter är att det är redan färdigt och det står på hur du skall blanda det. Det är helt enkelt lite smidigare och går snabbare. Nackdelen är ju att det kostar pengar såklart.

Några bra växtnäringar som vi använder och har funkat bra för oss är:

När ger man näring?

Det finns näring i jorden, så växterna behöver inte någon extra precis efter att du planterat om din planta. Men efter ca en månad så kan det vara dags att börja ge näring. Har du köpt näring, följ anvisningarna på förpackningen. Har du gjort egen, så är en gång i veckan en bra riktlinje för att ge näring. Men självklart går det att söka upp växten på nätet och se om det har ett speciellt behov.

Hur mycket näring ?

Beroende på vilken näring och vad för planta som du ska ge den till, så behövs det olika mängd.

Men generellt sätt så behöver plantor näring en gång i veckan av hemma gjorda näringsämnen och en gång varannan vecka för köpta. Ger du det i blandat med vatten, vattna så mycket som du skulle gjort utan näringen i. Det finns inget exakt mått utan lagom är som vanligt bäst! Undvik att övervattna med näring, då det är skadligt för plantan.

Skillnaden på olika naturliga gödsel

Skillnaden mellan ko och hästgödsel är till viss del näringsinnehållet men också tiden det verkar.
Kogödsel verkar långsammare och har något mer Kväve och kalium, medans hästgödsel har något mindre men verkar något snabbare.

Kollar man sen på höns(fågel) så har de ett betydligt högre kväve och högre fosfor, dock mindre kalium.

Vilken som är bäst är svårt att säga, det beror mer på vad dina plantor behöver. Tex om dina plantor behöver mer kväve så är hönsgödsel bra, och mer behövs det mer kalium så är halm baserat gödsel bra.

De flesta köpta näringsämnena har en bra balans mellan de olika ämnena för att passa bra till de flesta plantorna.

Hoppas nu att ni fått svar på era frågor och lycka till med gödningen i framtiden!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *