Vad är kaffesump bra till i trädgården?

Att odla hemma och till viss del ta hand om sin trädgård blir mer och mer populärt, framförallt i takt med att klimatfrågan ökar. Då tänkte vi i samband med just klimatfrågan skriva lite om hur man kan ge sina plantor mer energi, samtidigt som man minska sitt avtryck på klimatet. Det finns många sätt som man kan återvinna på och ta vara på allt från prylar till matraster, och idag ska vi skriva om just kaffesumpen.

Kaffesump, alltså resterna av kaffet när vattnet runnit igenom, är en stor del av svenska folkets sopor. Inte konstigt med tanke på att det dricks ca 2,5 – 3,2 koppar per person varje dag. Vilket motsvarar ungefär 7.6 – 9 kg kaffe om dagen.

Det blir en hel del sump! Så vi tänkte beskriva lite vad man kan göra med supet i trädgården, för att återvinna på bästa sätt.

Du kan använda kaffesumpen som gödning i dina odlingar, som en del i din kompost eller för att hålla bort ohyra samt reglera ditt pH-värde i jorden. Kaffesumpen innehåller kväve, fosfor, kalium, magnesium och koppar. Vilket är flertalet av nödvändiga mikro- och makro näringsämnen.

Om du vill veta mer om näring kan du läs mer om det här.

Att använda kaffesump som gödning funkar bra, men i lagom mängd precis som allt annat. I för stora mängder får man för mycket näring precis som med all annan gödning. I detta fall skulle man få för mycket kväve, för att plantorna ska må bra. Har du dock brist på kväve hos en växt skulle det kunna funka med lite extra kaffesump.

Kaffesumpen är också något surare, och har ca 6,2 i pH värde.

Att använda kaffesump för att skydda mot skadeinsekter och djur är det många som säger att det funkar, vi har själva aldrig testat, och det finns väl inga större bevis på att det funkar. Men det skadar väl knappast att testa heller, så varför inte? Det sägs att framförallt sniglar ogillar sumpen och således inte passerar. Vilket vore hur bra som helst!

Vika växter mår bra av kaffesump

Generellt sätt mår växter som trivs bra i något surare jord bäst med kaffesump som gödning. pH- värde 5.5 – 7. Några exempel är vindruvor, rododendron, rosor, azalea och blåbär. Försök undvika grönsaker i större mån, då dessa inte är så glada för kaffesump. Är det dock så att sumpen har blandats ut i en kompost, som sedan används är det inga konstigheter.

Hur gödslar man med kaffesump

För att använda ditt kaffesump som gödsel så kan du antigen lägga det på komposten och låta det bli en del av nerbrytningen. Eller så strör du sumpen direkt på jorden som du vill ha. Tänk på att det är fördelaktigt om du torkat kaffesumpen innan, för att minska risken för att det börjar mögla.

Kan man ha kaffesump i komposten?

Man kan också lägga sitt kaffesump i komposten, precis som många andra hushållsrester, för delen med kaffe är att det bryts ner ganska snabbt och drar inte till sig lika mycket ohyra som många andra matrester gör. Således kan du ha det även i kallkomposten. Lägg dock inte för mycket sump åt gången, för mycket kan leda till att det blir för mycket kväve i jorden och det vill vi undvika.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *