Odla citronträd hemma ~ Plantera frö från frukt

Citronen är en av flera olika typer av citrusfrukter och tros härstamma från centrala- östra delar av Asien. Citronen som vi tänker på idag är egentligen en hybrid av äkta citron och andra citrus frukter, och är således inte en naturlig art. Den äkta citronen, som kallas Suckatcitron eller Cedrat skiljer sig genom att den har ett torrare fruktkött och består mest av det vita trådiga materialet som finns i citrusfrukter.

Anledning till att man skapat denna hybrid är som med många andra arter av frukt och bär, att man vill uppnå en så god, och användbar frukt som möjligt. I detta fall vill man ha mer av syran som finns i citronen. Och detta har gjort att citronen blivit stor i världen, och idag produceras det över 13 miljoner ton citron om året i världen.

Och konstigt är väl inte det, citronen är en viktig ingrediens i köket, både i maten, efterrätten och i glaset. Utan citronen hade vi till exempel inte haft så många goda drinkar eller någon lemon curd.

Detta har också gjort att fler och fler odlar sina egna citroner hemma, och varför inte.
Som mycket annat så är det fantastiskt att kunna plocka sin egen mat i trädgården, inte bara för att det är miljövänligt, det är också så mycket godare när frukten kommer direkt från trädet och slipper sin långa transportfärd.

Men kan man då odla citroner här i Sverige? Och kan man odla egna från frö?

Du kan odla citron i Sverige, och du kan även odla ditt egna citronträd från frö. Tänk på att citronen inte tål minus grader, och överlever således inte ute i Sverige. Citronen måste därför odlas i kruka, då kan man ta ut den på sommarn och in den på vintern.

Om du vill testa odla ditt eget citronträd, så säger vi kör på! Beakta dock att det tar lång tid för ett citronträd att växa sig stort nog att ge frukt, när du planterar det från frö. Men ibland så är det resan och själva känslan av att få odla ett träd från frö som är hela grejen!

Såhär gör du för att odla ditt egna citronträd:

1. Dela din citron, och ta ut kärnorna

Använd gärna en ekologisk eller organisk citron, då det är större sannolikhet att den inte är besprutad och att kärnorna är friska.

2. Tvätta och torka av fruktköttet från citronkärnorna

3. Öppna upp kärnorna och ta bort yttersta lagret

Öppna upp kärnorna genom att göra ett litet snitt med en kniv, eller bara dela med naglarna. Var försiktig så du inte skadar kärnan inuti, eller dina fingrar förstås. Att plocka bort skalet är inte ett krav, men det kommer påskynda groningen, då rötterna inte behöver bryta sig igenom skalet.

När du tagit av första skalet, finns det ytterligare ett under, detta går också att plocka bort, men kommer troligen inte göra någon större skillnad i tid för groningen.

Första skalet borttaget
Båda skalen borttagna

4. Placera kärnorna på ett papper, fukta och lägg i en försluten påse

Vik på enklaste sätt bara över pappret, och fukta med en sprayflaska. Placera sedan pappret i en genomskinlig plastpåse, och förslut den. Placera påsen på en plats, gärna över 20 grader, och vänta sedan. Platsen behöver inte vara ljus, då detta inte är ett krav i gronings stadiet.

Det kommer ta allt ifrån 1 – 4 veckor för att kärnorna ska börja gro. Men generellt sätt så brukar 2 veckor vara nog för att de flesta fröna ska ha grott.

5. När kärnorna har grott, plantera dem i jord

Plantera kärnorna en och en i krukor med 8-10 cm i diameter. Krukan bör också vara minst 10 cm hög, då rötterna kan gå djupt.

Gör ett hål i jorden, och placera kärnorna med rötterna ner, och kärnan ca 1 cm ner från ytan. Va försiktig, så du inte bryter rötterna när du planterar dem.

Använd fördelaktigt medelhavsjord, men det går bra med vanlig blomjord också.

Håll krukan fuktig tills trädet har fått sina första 4 – 5 blad, därefter låter du jorden torka ut en del, men inte helt mellan vattningarna.

Citronträdet efter ca 2 månader

6. Ta hand om din planta

Näring

När din citron har börjat växa och du har planterat om den, så är det dags att börja ge lite näring.

Du kan börja ge näring ca 3 – 4 veckor efter omplantering, då har jordens egna näring börjat sina och det är dags att fylla på.

Ge din planta en dos enligt instruktioner på just den näringen du valt, under hela ljusa halvåret och gör det frekvent. Om bladen är bleka och lite gulaktiga, kan du testa att ge näringen lite oftare.

Välj gärna ett citrus framtaget näringsämne, som tex Organic Citrus Focus. Det finns många olika typer och storlekar. Detta är ett ekologiskt, som inte är dyrast, men inte heller billigast.
Det går även att göra sin egen näring hemma, så som Guldvatten eller nässelvatten.

Vi rekommenderar i detta fall att använda det köpta, då det är anpassat till just medelhavsväxter och citrusträd.

Trädet efter ca 4-5 månader

Vattna

Vattna din planta och försök eftersträva att plantan aldrig är blöt, men inte heller torr. Håll citronen lätt fuktig, genom att vattna lite, fast oftare är nyckeln till att citronen ska må bra. Är det varmt ute, vattna mer och är det kallt eller molnigt, ja då vattnar vi mindre. Bästa sättet är att testa sig fram försiktigt, och se vad just din citron på din plats behöver.

Toppa och beskära trädet

Under uppväxten av trädet så behöver du toppa plantan, detta gör du när trädet har nått en önskad höjd, och du vill att den ska förgrena sig. Klipp då av toppen precis över ett bladpar. Växten kommer då att förgrena sig och bilda en krona.

Att beskära ditt träd när det är vuxet är inget krav, men du kan beskära ditt citronträd på hösten innan övervintringen. Detta för att dels forma den lite bättre, men också ge trädet lite mindre att försörja under vintervilan.

Klipper du av topparna så går det att ta sticklingar.
För att läsa mer om hur man tar sticklingar kan ni läsa här.

Skörda

Hur lång tid det tar för dina citroner att dels växa ut, och sedan mogna kan variera väldigt mycket. Det tar nästan alltid lång tid, det får man räkna med.

Generellt sätt så tar det mellan 6 – 10 månader för dina citroner att mogna. Tiden beror på hur mycket värme och ljus den får över året. Även andra faktorer, så som storlek, näring, och sort kan göra att det går snabbare eller att det tar länge tid.

När citronen blivit gul är den mogen och du kan plocka den. Frukten klarar sig ett par veckor på plantan efter att den mognat. Och den klarar sig 1 – 2 veckor i kylen om den är hel.

Övervintra din planta

Övervintra din citron i ett rum med ca 8-12 grader, och så mycket ljus som möjligt.

Fortsätt vattna din citron under hela vinterhalvåret, men minska mängden. Sluta helt med att tillsätta näring. Plantan vill inte stå i blöt, men inte torka ut helt. Testa vattna med en sprayflaska och hitta balansen på hur mycket din citron vill ha. Använd fingrarna för att känna om jorden är torr eller inte.

Citron är ett träd som ska behålla sina blad under hela året, vilket gör att de vill stå ljust. Om plantan tappar sina blad så kan det bero på att den får för lite vatten eller för lite ljus. Känn i jorden om den är torr, testa då att vattna på lite extra. Är den fuktig, se om du kan hitta en ljusare plats, använd en växtlampa alternativt testa sänka temperaturen (så länge du inte sänker under 2 grader)

Plantera om på våren, när dagarna börjar bli längre och det är dags att ta fram plantan från vinterförvaringen. Detta är inte nödvändigtvis varje år. Utan ha koll på rötterna, vanligen tar det 2-3 år för dem att fylla nästa kruka, om du planterar om i en till två storlekar större krukor var gång

Plantera då om till medelhavsjord. Alternativ till en väldränerad blomjord. Vill du kunna ha frukter på trädet, är det rekommenderat med medelhavsjorden.

Citronträdet efter ca 1 år
Citronträdet efter ca ett år.

Citronträd kan bli över 50 år gamla, så börjar man i tid så kan man förhoppningsvis få njuta av sitt träd i många år.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *