Odla honungsmelon från frö

Honungsmelonen är en av de vanligaste melonerna som säljs i Sverige.

Honungsmelonen är en oval och klargul melon som består av 90 % vatten och 9 % kolhydrater. Melonen är rik på C vitamin och innehåller även andra vitaminer så som B-vitamin. Vilket gör att melonen inte bara är god, utan också nyttig.

Honungsmelon går att odla i Sverige. Det går även att odla din egen melon från frö. Du behöver bara en melon från affären och gott om plats. Odlar du melonen inne, eller i växthus, behöver du stötta upp plantan så den kan klättra. Odlar du ute så kan du låta plantan ligga på marken och breda ut sig.

Om du vill odla din egna melon från frö, så gör du såhär

1. Dela din melon, och skrapa ut kärnorna i mitten

2. Placera kärnorna på ett papper, och torka av fruktköttet

3. Låt kärnorna torka tills användning

Om du inte ska plantera direkt, kan du lägga dina kärnor i en bit papper, sen ner i en försluten påse. Då håller de sig en längre tid.

Om du vill skulle vilja plantera dem direkt så går det också bra.

4 Plantera kärnorna

Man kan plantera kärnorna i valfri behållare med jord. Vi använde vanliga små krukor, och planterar först två och två, för att senare dela dem till varsin kruka.

5 Plantera om plantorna

När dina melonplantor har växt upp och bildat 2-3 blad, är det dags att plantera om dem till större krukor.

Plantera i näringsrik och väldränerad jord. Gärna en bra grönsaksjord eller planteringsjord, blandad med extra näring.

Om du inte redan bestämt dig, om du ska ha dina meloner inne eller ute, så är det hög tid nu. Ska du ha plantorna inne, behöver de ha en kruka, och något att klättra på.

Ska melonplantan var utomhus, så behöver den inte klättra, utan kan växa längs med marken. Tänk på att plantan sträcker sig över en stor yta, så har du inte platsen är det bättre att den får klättra på höjden.

Nackdelen med en klättrande melon är att du måste jobba mer med att ta hand om melonerna, och fästa dem i klättermaterialet. Vanligt är att man använder en nylonstrumpa eller lägger den i en hängande kruka. Detta är på grund av att växten annars bryts av när melonen blir för tung.

Plantera ut din honungsmelon när frostrisken är helt borta. Melonen trivs inte i grader under 15 på dagen och 5 grader på natten. Så börja med avhärdning när temperaturen ligger på över 5 grader på natten, och plantera sedan ut på vald plats. Täck gärna med fiberduk för att bibehålla värmen.

7. Ta hand om din planta

Ge näring

Fortsätt ge plantan näring. Antingen flytande, eller pellets. Toppa gärna med gräsklipp eller annat organiskt material som skyddar och behåller fukten i jorden.

Vattna

Håll jorden fuktig övertiden. Melonplantan trivs i fuktig jord och vill inte torka ut. Vattna gärna med varmt eller ljummet vatten för att inte kyla ner jorden och undvika svampsjukdomar.

Toppa plantan

När du har fått ungefär 4-5 blad på din melonplanta kan du toppa den. Då förgrenar sig toppen och sprider sig bättre.

Stötta plantan

Som beskrivit tidigare så kan du behöva stötta din planta om du ska ha den på en mindre plats. Man kan använda tex ett armeringsnät för detta. Men allt som orkar hålla uppe ett par kilo av melon och planta funkar bra.

Skörda

För att få några meloner på plantan behöver plantan först pollineras. Har du plantan ute, så löser våra kära insekter detta.

Har du plantan inomhus så behöver du göra detta själv.
Ta då en pensel, eller tops, och rör försiktigt i hanblomman, och för sedan över pollen till honblomman. Honblomman kan man se genom att den har den blivande melonen bakom sig, detta saknar hanen.

Är du osäker på vilken blomma som är vad, men har två olika. Så är det bara att röra i ena, sen andra och tillbaka.

Du kan pollinera dina meloner så fort du har fått mer än en blomma på plantan. Detta för att stimulera växt av melonerna så snart som möjligt, och således få tidigare eller större skörd.

När plantan väl är pollinerad kommer det utvecklas meloner.

Ett tips för många som odlar i kallare klimat så som i Sverige, är att satsa på ett par meloner och plocka bort de andra. Detta gör att de som finns blir större och mognar innan vintern. Har man ett växthus eller motsvarande varma förhållande kan man spara några till.

Nu är det dags att fortsätta vattna och ge näring, och vänta på melonen.

Det tar generellt sätt mellan 65 och 100 dagar för melonen att utvecklas och mogna.

Honungsmelonen är mogen när den har en tydlig lukt av melon, samt att den lossnar lätt från plantan. Ofta talar storleken om huruvida den är mogen eller ej. Ju större melon ju troligare att den är mogen.

Man kan även göra ett test, genom att dra tummen över melonen. Hör du ett gnällande ljud, lite som om man drar något mot ett fönster, då är melonen mogen.

Skulle det nu vara så att du plockar en melon som inte är mogen. Så går det att låta den mogna i rumstemperatur, så länge du inte öppnat upp den.

Sjukdomar

Honungsmelonen kan, som de flesta andra plantor, drabbas av skadeinsekter och sjukdomar.

Några av dessa är mögel och löss samt olika larver.

Om din planta börjat mögla, så kan det bero på att den fått för mycket vatten. Har det gått så långt att den börjar mögla kan det vara svårt att rädda. Byt jord och om möjligt ta bort möglet. Vattna sparsamare, och låt torka mer mellan vattningarna.

Löss hittar man oftast på baksidan av bladen och sprutas med såpa blandat med vatten, eller köpta motmedel.

Att skydda plantan mot angrep av larver kan vara lite klurigt, försök kolla plantorna ofta, och bekämpa med medel. Det går att förbekämpa om man har tidigare problem. Eller bara vill ha extra säkerhet.

Om du fått larver är det rekommenderat att bränna alla rester av plantorna, för att undvika spridning.

Ett tips är också att plocka bort allt ogräs, så snart det dyker upp. Detta för att ogräs har en tendens att föra med sig sjukdomar och ta energi från plantan.

Hoppas du testar att så din egna melon. Och skördar stora fina meloner snart!

Similar Posts

2 Comments

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *