Odla i stan ~ Odla i och utanför lägenheten
Odlingsintresset växer mer och mer och inte konstigt är väl det. Att odla själv är väldigt tillfredsställande och ger en inte bara mycket godare utan också miljövänligare grönsaker, dessutom slipper man äta besprutande grönsaker.
Men nu är det ju så att stora delar av Sveriges befolkning bor i städer, vissa större än andra. Det kan ibland kännas omöjligt att odla om man bor i stan, eftersom de flesta som pratar och skriver om odling bor på landet med stora trädgårdar och massor med plats.
Men så är inte fallet.
Man kan odla det mesta som man kan odla på landet, även i stan. Det som är något svårare men inte omöjligt är växter som kräver väldigt mycket plats eller väldigt specifika krav på ljus och värme. Men även dessa är möjligt att odla om man har, eller skapar sig rätt förutsättningar.
För att odla i stan behöver du först bestämma dig för vad du vill odla. Detta beror först och främst på vad du faktiskt vill, och sedan på vad du har för möjligheter i form av plats, värme och sol.
Värme och sol beror på vilken plats du använder. Så vi börjar med att kolla på vart vi kan odla
Man kan odla på flera platser i stan. Här är några exempel:
1. Inomhus i sin lägenhet
2. På balkongen
3. På en innergård
4. På taket av huset
5. Kolonilotter
6. Gemensamma odlingsplatser
Inomhus i lägenhet
Att odla inomhus i sin lägenhet är egentligen inga konstigheter. Här behöver du ta hänsyn till vilka riktningar du har solen i och hur många samt stora fönster du har.
Bäst är stora fönster i sydlig riktning, men vanliga fönster i öst och västlig riktning funkar också. Svårast är om man bara har fönster i norr, då solen inte lyser där mer än precis mitt på sommaren.
Beroende på vilka förutsättningar du har så påverkar det vad du kan odla. Ett hjälpmedel du kan använda för att öka dina chanser är växtbelysning. Då ökar du antalet timmar ljus dina växter får, dock kostar det en slant att köpa in och ha lampan tänd övertiden.
Något som troligtvis alla kan odla i lägenhet är kryddväxter som persilja och basilika. Dessa är enkla och kräver inte allt för mycket. Dessutom tar de inte mycket plats.
Andra saker som går bra att odla i lägenheten är faktiskt gurka. För detta är det en förutsättning att du har fönster som gärna är lite större och ett bra ljusinsläpp. Köp gurka som tåls att odla inne. Det framgår på förpackningen.
Det som är svårt att odla inne i lägenheten kan vara större växter som pumpa och melon, men även rotfrukter som morot och palsternackor. Självklart är det möjligt om du förser dem med den plats de behöver. Men kan vara krångligt om man bara har fönster.
Potatis i en kruka har vi odlat inne i en lägenhet. Skörden blir dock inte så stor då vi bara planterade en ensam potatis i en kruka.
Odla på balkongen
Om du har tillgång till en balkong så har du plötsligt ökat utrymmet och möjligheterna något. Är balkongen inglasad så kan du få upp mer värme och således skapa lite av ett växthus där. Då kan du odla allt det som andra odlar i växthus, fast på balkongen. Enda begränsningen här kan ju vara om du faktiskt vill använda balkongen till mer än bara odling. Men det får man ju bestämma själv.
Ett tips om man vill odla lite mer på balkongen är att sätta in en mindre pallkrage. Motsvarande storlek 800*600 mm som har en botten. Sen är det bara att fylla den med jord och odla precis som om den skulle stå ute eller i växthus.
Om du inte har plats till en pall så funkar det såklart att odla i krukorna med. Som inne så är det lite svårare att odla vissa grönsaker i krukor, mest på grund av bristen på plats vilket gör att skörden inte blir så stor, men inget är omöjligt!
Odla på innergården
För dig som har en innergård eller motsvarande där du bor, kan ju snällt fråga din hyresvärd eller husägaren om du kan få låna en hörna och odla på. Oftast är det väldigt trevligt att fylla ut innergården med fina odlingar och härliga färger.
Om det är så att man fått tillgång till innergården så är det fördelaktigt att använda sig av pallkragar och krukor ändå. Störst anledning till detta är att hyresvärd eller husägare kan vilja återställa platsen, precis som du själv kanske vill göra. Då är det bra om man inte har grävt upp hela gräsmattan utan kan enklare ta bort pallkragen eller krukorna.
Om du odlar inne på innergården så är det åter igen viktigt att tänka på ljuset. Har du höga hus runt hela gården, och ingen direkt sol på dagen kan det bli svårt och till och med svårare att odla där än inne i lägenheten. Så innan du bestämmer vart du ska ha odlingen, ta reda på vart solen lyser mest, och satsa på att odla där!
Odla på taket av ditt lägenhetshus
Ett annat förslag är att börja odla på taket på lägenhetshuset. Detta har ökat i popularitet över åren och är ett bra sätt att lyckas odla större mängder grönt fast man bor mitt i stan!
Självklart kan detta vara lite klurigt och alla ägare tillåter inte det. Sen behöver ju även taket vara platt.
Om du nu har ett platt tak som du dessutom får ta del av, så kan du nu skratta dig lycklig, köpa ett par pallkragar eller bygga egna och börja odla!
När du är på taket är det en bra ide att ha ett golv under dina odlingsbäddar för att undvika att jorden har direkt kontakt med taket. Detta för att inte slita på taket och/eller skapa fuktskador.
Fördel med taket är att du undviker många skuggor från byggnader eller träd. Ju högre hus ju mindre skuggor och mer sol. Detta gör att man har fler möjligheter att odla fler och olika grönsaker och blommor.
Köp eller hyr en kolonilott
En kolonilott är en trädgårdsyta som oftast har antingen en liten stuga eller bara förråd och ligger i stan eller anslutning till stan. Priserna varierar mycket beroende på var och hur stora de är.
Har man möjligheten och ekonomin till att köpa en koloni så får man stora möjligheter att odla vad man vill och när man vill fast man bor i stan. Köper man kan man ju även utöka med växthus och andra saker man vill ha i sin trädgård.
Nackdelen med kolonin är först det extra priset, att köpa en är oftast dyrt om den ligger bra och de är väldigt ofta slutsålda eller uthyrda. En annan nackdel kan ju vara att du behöver ta dig en bit till din trädgård, vilket i sig gör att en del av charmen med odlingen försvinner då du inte bara kan gå rakt ut i trädgården och skörda.
Men det är upp till var och en vad man tycker är värt och inte. Hade vi bott i stan så hade vi garanterat tyckt det varit värt det, för att få komma ut och ta hand om alla odlingar.
Anmäl dig eller delta på gemensamma odlingsplatser
I många större städer finns det odlingsprojekt som man kan delta i. Detta innebär mer eller mindre att organisationen som driver det anordnar platser och möjligheter för folk att komma dit och odla. Exakt hur det går till kan säkert skilja sig. Men som vi har hört får man en egen liten plats att odla det man själv vill, och möjlighet att få hjälp med odlingen från början till slut.
För att få reda på mer om just vad som finns nära dig, sök bara på odling i “din stad”
Skulle det inte finnas någon, så varför inte starta din egen?
Prata med kommunen eller stadshuset och se vad ni kan göra tillsammans!
Så nu har du fått lite olika platser man kan odla på. Kolla nu bara på var solen ligger mest och om du behöver ge plantorna mer ljus eller värme.
Sen är det bara att starta din odling och köra på! Testa dig fram vad som funkar på din plats och var inte rädd för att testa. Växterna har en naturlig instinkt att ta sig, och klarar mycket så länge de får vatten och ljus! Vilket gör att alla kan odla!
Lycka till!