Odla körsbärstomat hemma – Från frö till skörd

Körsbärstomater och tomater är en av de vanligaste grönsakerna att odla. Troligt är det för att den är så pass tacksam och smidig. För att inte tala om så underbart god! Det behövs inte ens en trädgård eller ett växthus, utan det räcker gott och väl med en balkong, en uteplats, eller så enkelt som inomhus i fönsterkarmen.
Att sedan kunna njuta av en solmogen tomat direkt från plantan är oslagbart. Har man en gång smakat, då blir nästan ett måste att odla det varje år. En annan liten hemlighet är att alla kan faktiskt odla tomater, du med!

Såhär gör man:

Börja med att så dina körsbärstomat frön inomhus tidigt på våren. Så ett till tre frö per kruka och vattna sedan regelbundet. Placera krukorna i ett soligt fönster, eller ta hjälp utav växtbelysning. När tomaterna har blivit några cm höga, plantera då om dem i vars en kruka.

Beroende på vilket sort du valt, så är det dags att plantera ut plantorna när frost risken är helt borta. Men oavsett om du ska plantera ut din planta, eller ska behålla den i sin kruka så behöver plantan avhärdas. Detta är på grund av att tomaterna är ovana vid vädret, och behöver härdas ute lite i taget. Börja med att placera dem ljust, men gärna i vindskyddat läge. Låt dem stå ute i några timmar, och sen ta in dem igen. Öka sedan successivt under en veckas tid.

Sköt om dina tomatplantor

Att sköta tomatplantor är inte så svårt, börja med att se till att de får gott om sol och vatten.

Efter du har sett till att körsbärstomat plantorna har tillgång till sol och vatten så bör du göra följande:

Tjuva

– För att tomatplantorna ska utvecklas bäst och ge mängder av skörd under lång tid, plockas de små sidoskotten bort. De stjäl energi från plantan och brukar därför kallas för tjuvar. När vi plockar bort sidoskotten kallas det för att vi tjuvar tomaterna. Detta bör göras under hela säsongen.
Små kruktomater och de sorter som kallas för busktomater har ett annat växtsätt. Dessa tomater tjuvas ej. De växer fritt och blir till formen buskigare än de högväxta tomaterna.

tjuvarna växer mellan grenarna som på bilden

Pollinera

Tomatplantan pollineras med hjälp av bi och andra insekter efter att den har utvecklat sina blommor. Står dina plantor ute så kommer detta att ske naturligt. Om du har dina plantor inne, så kan du skaka din tomatplanta försiktigt ibland för att på så vis pollinera och producera mer tomater. Du kan också använda metoden att själv agera bi och topsa blommorna försiktigt med en tops.

Ge näring

Eftersom tomaterna växer snabbt, så behöver de mycket näring.
Inledningsvis så klarar sig plantan bra på den näringen som finns i jorden. Men efter några veckor, ungefär 2-3, så behöver plantan mer tillförd näring. Det bästa är att ge dina plantor lite näring oftare, än för mycket på en gång. Gärna en gång i veckan. Detta för att den ska orka ge så mycket tomater som möjligt. Det finns olika sorter av näring man kan ge, både tomatanpassade och de som passar till flera olika sorters växter. Och vill man satsa mycket, så kan man även köpa olika specialnäring för de olika stadierna på plantan. Vi använder oss av vanlig flytande näring, eller hemmagjord så som guldvatten, eller nässelvatten.

Vattna

Tomatplantan behöver ca 1,5 liter vatten om dagen vid normalt svensk sommar väder. Vid starkare sol eller placering på varm plats kan plantan behöva mer och vid mulet och kallare väder behöver den mindre. Är det mulet flera dagar i rad, så behöver plantan inte vatten varje dag.

Att hålla koll på jorden är det bästa sättet att veta om den behöver mer eller mindre vatten. Är jorden torr så behöver du vattna, men är jorden blöt så behövs det inte mer.

Stötta plantan

Stötning med bambupinne

Tomaterna behöver stöttning, både stora och små. Ett tips är att börja stötta plantan tidigt, ju tidigare ju bättre skulle vi säga. Använd dig av raka pinnar, snören eller andra växtstöd som finns.

Olika växtstöd finns att köpa på många platser tex Granngården eller Amazon

När du väl har planterat om tomaten till sin sista plats, rekommenderar vi att du använder samma pinne eller snöre som räcker till plantans fulla växt, detta för att slippa behöva byta ut stödet när plantan växt sig stor.

Vill du ha rakare plantor så kan du redan från början också fästa plantan i stödet, detta kan du göra med snöre eller ståltråd, alternativt andra böjbara föremål, tex ett klipp till brödpåsen. Fantasin sätter gränser, tänk bara på att du vill ha plats för plantan att fortsätta växa, så spänn inte för hårt.

Plantera om

När tomatplantan vuxit sig större, och inte längre får plats i sin kruka är det dags att plantera om den.

Plantera då om den i en större kruka och plantera den djupare, så att jorden går upp till första bladparet. Är plantan något ranglig, går det även bra att plocka bort de undre bladparet och plantera den djupare.

Detta funkar genom att tomaterna, som flera andra i samma släkte, skjuter rötter från stammen. Så planterar man den djupare så kommer plantan få fler rötter och bli mer stabil.

Vilken jord ska jag ha till tomaterna?

Körsbärstomaterna vill ha en väldränerad och energirik jord. Vi rekommenderar grönsaksjord, men man kan även använda vanlig planteringsjord. Det finns också flertalet special jordar för tomat och liknande plantor, som chili och paprika för den som vill ge det där extra.

Dessa framtagna special jordar är inga krav och vi har aldrig använt dem, utan klarat oss utmärkt med grönsaksjorden och många gånger även en vanlig planteringsjord.

Använder man en planteringsjord behöver man dock tillsätta näring tidigare och mer vatten än om man köper en grönsaksjord.

Rangliga tomater

Ett vanligt problem när man odlar tomater är att plantan blir ranglig.

Här har vi satt tomaten hela vägen ner i botten
Och fyller upp till understa lövet, eller så högt krukan når.

Detta beror på att plantan har fått mer värme än sol. Och behöver helt enkelt mer sol. Försök ställ plantan på en ljusare plats. Om detta inte finns, är det ingen fara. det går enkelt att lösa genom att plantera om plantan så djupt som möjligt för att få den mindre igen. Då bildar den mer rötter och blir både stabilare och tjockare.

Vilken tomat ska jag välja?

När du väljer tomatsort, så finns det lite saker du bör ta reda på innan. Så som vart du ska ha din planta, vilken storlek vill du ha eller får plats med och vilken storlek på tomaterna önskar du. Anpassa efter din miljö, ditt plats.

Beroende på vilka förutsättningar du har, kan du sedan välja vilken sorts tomat du ska köpa.

Vill du ha högt klättrande plantor, så bör du kolla på de “vanligare” sorterna av tomat. På förpackningen står det oftast vilken höjd plantan uppnår.

Vi kan tipsa om två sorter som är mycket populära bland de högt klättrande.

  • Gardeners delight, som är en något kraftigare och finare planta, med välsmakande körsbärstomater
  • Sungold, Något spinkigare men producerar väldigt söta körsbärstomater.
Tiny Tim

Om du önskar en mindre planta som är perfekt för krukor inne eller ute. Så är sorten busktomater en bra ide. Dessa växer sig inte så höga och trivs bra i en större kruka, som kan flyttas in och ut. Passar bra om du inte har växthus eller plats för de större tomatplantorna. Men låt dig inte luras, busktomaterna producerar fortfarande väldigt mycket tomater.

En av våra favoriter är sorten Tiny Tim. Det är en enkel planta och den ger en stor mängd med mycket goda körsbärstomater.

Skörda och förvara körsbärstomaterna

Äntligen är det dags att avnjuta den efterlängtade skörden

Skörda dina körsbärstomater genom att plocka dem när de har mognat. Plockar du omogna tomater eller att en kvist med omogna tomater råkar knäckas av, så kan du lägga den i fönsterkarmen så mognar tomaterna lika bra där. Detta tar ett par dagar om solen skiner.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *