Odla paprika hemma ~ så planterar man paprika från affären
Att odla sina egna paprikor är både kul och spännande, och vi får förhoppningsvis även njuta av vår skörd. Men visste du att man kan odla paprikaplantor från de paprikor du köper i affären?
Innan vi ska förklara hur man gör, så vill vi förmedla att när man sår plantor från frö som man tar av den frukt och de grönsaker man köper i affären, så finns det en risk att det dels inte tar sig, eller att det växer, men inte kommer några frukter på. Detta är på grund av sättet de grönsakerna eller frukterna har odlats fram. Enkelt förklarat så korsar man olika sorter för att få ut ett önskar resultat av frukten, detta kan göra att fröna i frukten blir sterila, eller att de producerar en annan sort än vad du planterade.
Vill du ha tips på olika typer av paprika så kan du kolla in vårt inlägg om 8 olika paprika varianter
Men vi har faktiskt lyckas flera gånger, både få en planta och skörda den, så det är absolut inte omöjligt!
Beroende på om du har växtbelysning och värmematta eller inte, så kan du börja så dina frö redan i januari. Saknar du utrustningen så går det bra att börja i feb – mars. Skillnaden är att du kommer ha en senare och något mindre skörd om du börjar senare.
Såhär gör du:
1. Skär upp din Paprika, och ta ut fröna. Lägg dina frö på en pappersbit.
På enklaste vis så ta fram en skärbräda och en kniv, samt din paprika. Dela paprikan och plocka ut fröna.
Placera dina frö på en bit papper, och torka dem där. Ska du plantera direkt så är det bara att fortsätta, vill du spara dina, frö lägg dem tillsammans med pappret i en förslutbar plastpåse, alternativt i ett kaffe filter som du försluter väl själv. Förvara fröna mörkt och svalt. Således klarar sig fröna en längre stund. Exakt hur lång tid kan variera på fröna och hur de förvaras, vi har förvarat ett helt år och fått dem att leva året därpå.
2. Fyll en liten kruka eller odlingsbrätte med jord och vattna
Välj en mindre kruka eller om du har så kan du använda ett odlingsbrätte. Fyll din kruka med 3/4 såjord och vattna.
Vi använder oss utav en sprayflaska för att få ett jämnt flöde av vatten. Det är också bra senare när du har en planta, då blir det inte för mycket tryck på plantan av vattnet.
3. Placera 1-4 frö i krukan, och täck över med jord. Spraya med vatten
Beroende på vilken storlek du valt på din första kruka, så kan du trycka ner 1-4 frö. När du gjort det så täck med 0,5 cm jord och spraya på vatten.
4. Täck med ett genomskinligt lock eller genomskinlig påse.
Om du har använt ett odlingsbrätte så sätt på locket, om du har använt en kruka så tar du en genomskinlig plastpåse och gör hål med en gaffel eller motsvarande. Sätt på plastpåsen på krukan.
Detta göra att du skapar ett miniväxthus som behåller fuktighet och ökar värmen, vilket leder till att vi påskyndar groningstiden.
När plantan har kommit upp en bit ur jorden, kan du ta bort platsen/locket igen.
5. Placera på en varm och ljus plats
Paprikan vill ha det varmt och ljust, ca 20-26 grader är optimalt. Där något högre passar vid groning och början av plantans liv och någon lägre grader när plantan växt till sig.
Överstiger värmen 30 grader så börjar plantan tappa blommor och plantan mår dåligt, under 14 grader slutar plantan att växa.
Är det tidigt på året rekommenderas växtbelysning. Men det är inte ett krav, sår du dock för tidigt utan extra belysning så riskerar plantan att bli ranglig. Om din paprika blivit ranglig, plantera den djupare vid omplanteringen.
Man kan även använda sig av värmematta för att påskynda groningen.
6. Plantera om din paprika
När din paprika är några cm hög och har ca 4 blad är det dags att plantera om dem. Plantera om till större kruka, nu en och en. Den nya krukan kan vara ca 8 cm i diameter. Då får du möjlighet att göra en ny omplantering till sista krukan.
Använd dig av en ny energirik jord när du planterar om paprikan. Ett exempel är grönsaksjord eller planteringsjord.
Det finns även special jord, så som tomat och chili jord. Detta är dock inte ett krav utan det funkar bra med vanlig planteringsjord också.
När du planterar om paprikan, går det bra att plantera den lite djupare. Detta framförallt om din planta har blivit något ranglig, eftersom det växer nya rötter ur stammen, precis som för tomater.
Du kan plantera den så djupt att de understa bladen fortfarande är precis över jorden. Detta gör att plantan får mer rötter och blir något mer stabil, vilket leder till att den kan bli buskigare och ge mer frukt.
Vattna igenom plantan och placera tillbaka den på sin ljusa plats.
Har du ett växthus så kommer paprikan trivas bra där, men det funkar även med en varm balkong, uterum eller fönsterkarmen med mycket sol. Det går att ta ut din planta utomhus på sommaren, men den uppskattar inte när det blåser så mycket.
7. Ta hand om din planta
Ge näring
Börja ge plantan näring redan efter första omplanteringen, antingen gödsel i jorden, eller vattna med flytande näring. Det finns ett hav av olika näringsämnen att välja mellan.
Du kan välja det billiga alternativet och använda kiss utblandat med vatten. 1 till 10.
Du kan även skapa egen näring, som tex nässel vatten. Detta gör man genom att lägga nässlor i vatten en vecka, sen spä ut koncentratet med vatten. 1 till 10.
Man kan också såklart köpa näring. Det finns ett hav av näring till växter, vissa anpassade till särskilda växter, så som tomat och chili/paprika. Te.x Chili och paprikanäring
Andra är mer generella och passar de flesta växterna. Tex Nitrozyme eller Formulex
I vårt fall har vi kört på ett mer generellt näringsämne och vi tycker det har funkat bra. Följ anvisningarna på den produkt ni använder. vi vattnade varannan vecka under sommarhalvåret med vår.
Här kan du läsa mer om näring och hur man gör det själv.
Vattna
Fortsätt vattna din planta, och håll den något fuktig. Paprikaplantan vill inte bli uttorkad, men undvik att låta den stå i vatten, då finns det risk att rötterna ruttnar.
I augusti kan du dra ner på vattnandet för att påskynda mognadsprocessen.
Toppa plantan
När paprikaplantan blivit ca 20 cm hög kan man toppa den. Klipp då av toppen direkt över ett bladpar, detta gör att plantan förgrenar sig och blir buskigare.
Stötta plantan
Detta kanske man märker själv, men plantan kommer troligtvis behöva stöttning av något, tex en blompinne. Detta på grund av att plantan kan ha svårt att hålla uppe sig själv när den får frukt.
Skörda
När paprikorna kommer, är de först gröna, och när det är mogna blir det röda.
Då kan de plockas och ätas direkt. Det tar ungefär 50-60 dagar för paprikan att bli mogen.
När paprikorna först kommer är de gröna. Efter 60-75 dagar mognar paprikorna och ändrar då färg till röd, gul eller orange. Man kan även plocka paprikan när den är grön, och låta den mogna i rumstemperatur.
Detta möjliggör att plantan kan börja utveckla nya frukter snabbare.
Övervintra din planta
Det går att övervintra din paprikaplanta. Ställ den ljust, svalt och vattna mindre, men låt inte plantan torka ut helt. Du kan med fördel ta bort en del av bladen, dessa kommer tillbaka till våren igen.
Paprikaplantan fryser ihjäl vid 2 grader, men vi rekommenderar att ha minst 10 grader övertiden vid övervintringen.
Användning av paprika?
Använd din paprika direkt i maten, som i en gryta, på grillen eller rakt ner i en sallad.
Det som du inte hinner använda kan du enkelt frysa in. Dela då paprikan i önskade bitar och ta bort kärnorna. Kärnorna kan du spara och så nya plantor nästa vår om du vill.
Det går även att tillverka eget paprika pulver.
Detta gör du genom att torka din paprika, antigen i ugnen på låg värme en lång stund eller använda en torkugn eller dehydrator. När paprikan ör helt torr är det bara att mala ner den i ett pulver. Förvara i en burk med lock.
Sjukdomar på paprika
Om bladen på din paprika börjar bli knottriga beror det troligt vis på Ödem. Det beror på att plantan kan ha obalans med vattenupptagningen. Åtgärda genom att vattna mindre, och låt nuvarande vatten torka upp så mycket som möjligt. Du kan även ställa plantan ljus och ge näring. Har du flera paprikor som står nära varandra kan detta också uppstå, skingra på dem så plantorna får mer ljus.
Plantan kommer inte dö av Ödem, men bladen läker inte. Men om problemen åtgärdas växer det så småningom ut nya.
Bladlöss kan förekomma, så håll koll och bekämpa dem så snart som möjligt genom att mosa, spraya med egengjord såpblandning eller köp bladlusmedel. Det går även att ställa ut plantan(om det är över 18 grader på dagen, och inte under 10) då äter fåglar och insekter lössen, men det finns också en risk att fåglarna äter dina paprikor.