Odla vindruvor utan växthus ~ så gör du

Vindruvor är, i alla fall i vårt hus, en stark ersättare av godis och annat snacks. Och bra är väl de, med tanke på att det inte bara är godare utan är betydligt nyttigare också.

Men ibland kan det vara lite dyrare att handla på sig vindruvor, och för oss som odlings-fanatiker så är det självklart intressant om man kan odla druvorna hemma.

Frågan är kanske inte om man kan, då de flesta vet att man kan odla vindruvor här i Sverige. Men, kan man odla vindruvor utan växthus? jo men absolut!

Det går att odla vindruvor i Sverige utan växthus. Viktigt är då att välja en mer tålig sort. Det finns sorter som tål ner till -40 °C och är anpassade för svenska klimatet, dessa sorter kallas Staketdruvor.

Staketdruvor

Staketdruvorna är en framtagen typ av vindruvor för att vara tåligare och klara ett tuffare och kallare klimat. Många av staketdruvorna tål -25 grader, och vissa till och med ner till -40.

Placering

Det första du bör göra är att titta över dina möjligheter. Vad har du för plats och läge?

Vindruvan trivs bäst på en vindstilla och solig plats, gärna mot en vägg i söderläge. Att tänka på där är ju att huset mår inte så bra av att det växer för nära, så bäst är om man kan placera en egen vägg att klättra på. Alternativt plantera växten en bit ifrån huset, och låta den växa inåt. Det du vill undvika är att rötterna är för nära huset, och stör dräneringen, således kan skapa fukt problem på huset.

Har du inte en bra plats i söder, kanske du har en annan solig och varm plats. Om inte är det nog läge att kolla på växthus eller orangeri motsvarande.
Även om plantan klarar -40 så behöver nämligen plantan och druvorna mycket sol för att kunna mogna.

När du har hittat platsen så behöver vi förbereda med jord.

Staketdruvorna trivs bättre i något surare jord än vad de vanliga vindruvssorterna vill ha. Eftersträva att hitta en jord som till exempel har mindre halt av kalk och gödslad med kalk- och kväve fattig näring.

Jord som har under 7 i pH värde räknas som sur jord. Det finns många återförsäljare säljer sur jord, eller till exempel rhododendronjord, som är en sur jord till växten rhododendron som också trivs jord med ett pH värde under 7.

När det kommer till näring för surajordar så benämns dessa oftast på samma sätt. Antingen surjordsgödning eller näring för en typisk växt så som rhododendron eller blåbär.

Några exempel på sorter av staketvindruvor som tål minus är:

Ivan, blå små druvor, funkar bra till zon 1-4, klarar ner till -25°C
Spulga, rödvioletta druvor, funkar bra till zon 1-5, klarar ner till -25°C
Sukribe, gröna druvor,
funkar bra till zon 1-5, klarar ner till -25°C
Zilga, blå druvor, funkar bra till zon zon 1-5, klarar ner till
-35°C

Beskärning

Som alla andra vindruvor så behöver också staketdruvorna beskäras.

När plantan gått i vila har den tappat alla sina löv, och då är det lagom att börja beskärningen av staketdruvorna.

Du kan beskära plantan på olika sätt beroende på hur du vill att den ska växa. Man kan få den att växa i sida eller uppåt.

Man måste inte beskära den, men risken att du får många små klasar med sura vindruvor är överhängande. Därför kan du också med fördel klippa bort några klasar med vindruvor om du får många, för att plantan ska ge mer energi till de som är kvar.

Övervintra vindruvan

När vintern kommer, kan vinplantorna stå kvar på sin plats, och du behöver egentligen inte göra så mycket alls. Dock är det fördelaktigt om du täcker marken runt rötterna med löv, gräsklipp eller en markduk för att behålla lite värme.

Skörda vindruvor

När vindruvan är ca 3 år kan den börja producera vindruvor som går att äta. När plantan väl börjar ge frukt, tar det större delen av året innan du kan skörda. Skörda de mogna vindruvorna i september – oktober.

Hoppas du får njuta av många fina skördar av underbara vindruvor snart, lycka till!

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *