Vägledning för att lyckas med physalissticklingar: Enkla steg för steg
Physalis, också känd som Kapkrusbär, är en spännande och läcker frukt som kan vara en fantastisk tillskott i din trädgård. Att odla physalis från sticklingar kan vara ett effektivt sätt att föröka dessa växter och skapa fler exemplar för din trädgård eller planteringar. I detta blogginlägg kommer vi att ge dig en steg-för-steg guide för att lyckas med physalissticklingar och skapa hälsosamma och produktiva växter.
I år lyckades vi att övervintra våra båda physalis plantor. Lagom till våren när plantorna vaknade till liv igen så passade vi på att ta sticklingar.
Vill ni läsa inlägget om när vi planterade physalisen, och hur man tar hand om den kan ni göra det här.
Steg 1: Material och förberedelser
Innan du börjar är det viktigt att ha allt du behöver för att ta sticklingar från dina physalisväxter. Du behöver en vass trädgårdssax eller kniv, som är ren för att undvika sprida sjukdomar till växten. Det går också i många fall att använda händerna. Förbered sedan en behållare med vatten, eller en kruka med jord.
Steg 2: Välj lämpliga sticklingar
Välj friska och starka grenar på din physalisväxt för att ta sticklingar från. Sticklingarna bör vara ungefär 10-15 cm långa och ha minst två eller tre bladpar. Se till att välja sticklingar från en växt som inte visar tecken på sjukdom eller skadedjur.
Steg 3: Förbered sticklingarna
Ta bort de nedre bladen på dina physalissticklingar, men lämna några bladpar längst upp. Detta hjälper till att minska vattenavdunstning och fokusera energin på rotbildning. Om det finns blommor eller frukter på sticklingarna kan du också ta bort dem för att underlätta rotbildningen.
Steg 4: Plantera sticklingarna
Placera dina physalissticklingar i behållare med vatten eller i krukan med jord. Se till att jorden är fuktig men inte blöt för att undvika rotförruttnelse. Du kan placera flera sticklingar i en behållare/planteringskruka eller använda små individuella krukor för varje stickling.
Steg 5: Vänta
Efter du placerat sticklingarna i vatten kan de stå nästa var som, så länge det är ljust under dagen. Efter ca 2 – 3 veckor fick vi små fina rötter.
Då är det dags att plantera om dem i en kruka med planteringsjord.
Steg 6: Skapa en optimal miljö
För att underlätta rotbildningen är det viktigt att skapa en optimal miljö för dina physalissticklingar. Placera dem på en ljus plats, men undvik direkt solljus som kan vara för intensivt. Håll temperaturen runt 20-25 grader Celsius för att främja rotutvecklingen. Se till att jorden hålls lätt fuktig genom regelbunden bevattning, men undvik övervattning som kan leda till rotförruttnelse.
Steg 7: Skötsel och tillväxt
Håll ett öga på dina physalissticklingar och se till att de får tillräckligt med ljus, vatten och näring för att främja tillväxten. Efter några veckor bör du se tecken på ny tillväxt och rotutveckling. När sticklingarna har etablerat sig och bildat starka rötter kan de transplanteras till större krukor eller utomhusplatser vid lämplig tidpunkt.
En annan sak att tänka på är att physalisen kan ta lång tid på sig att bilda sina bär, och ännu längre tid att få dem att bli mogna. Odlar man från frö kan det dröja upp till oktober – november innan alla bären är mogna. Tar man stickling så går det fortare. I år har vi redan små bär på väg i början på Juni.
Slutsats:
Genom att ta sticklingar från dina physalisväxter kan du föröka dessa läckra frukter och skapa fler exemplar för din trädgård. Genom att följa stegen ovan och ge dina sticklingar lämpliga förhållanden kan du lyckas med att rota physalissticklingar och njuta av hälsosamma och produktiva växter. Ta fram din trädgårdssax och ge det en chans – du kan bli överraskad av de fantastiska resultaten!
Vi hoppas att denna guide har varit användbar och inspirerande för dig. Lycka till med att odla physalis från sticklingar!