Vad är mest prisvärt att odla
Att räkna kostnaden för odling är ingen exakt vetenskap. Allting du köper kan köpas billigare eller dyrare, oftast beroende på kvalitet och storlek på företag. Skillnad på pris finns mellan olika sorter av frö, och också antal. Dessutom kan man ibland få tag på saker gratis, så som frö, jord, verktyg och liknande, då bidrar det givetvis till att det blir billigare. Man kan även köpa mycket på second hand eller loppis alternativt på REA. Men trots detta har vi kommit fram till att:
Det mest ekonomiska att odla är fleråriga grönsaker, dessa ger återkommande skörd varje år, och blir således väldigt billiga i längden, även om de kostar lite mer i början. När det kommer till ettåriga grönsaker är det mest lönsamt att satsa på grönsaker som kan skördas före eller efter säsong, alternativt de som har god lagringsmöjlighet.
Att säga vad som är mest lönsamt att odla är egentligen väldigt svårt, inte bara för att det finns otroligt många saker du kan odla, men också för att priserna är olika för olika sorter och olika jordar och näring, för att inte tala om hur stor skörd man får, vilket kan bero på många saker, och ibland till och med bara tur.
Men första gången du odlar på en plats, är oftast lönsamheten någon mindre, eftersom du behöver införskaffa alla saker första gången, du behöver också jobba mer, för att skapa ditt trädgårdsland.
Andra året har du redan materielen som behövs, och jorden är till stor del köpt, och beroende på vilken typ av odling du har, behöver du inte fylla på med lika mycket, då är kostnaden till stor del bara frö och näring. Vilket gör att troligen allt du odlar är lönsamt för plånboken.
Om du kan skörda innan eller efter grönsakens säsong så är priserna dyra i butik och du sparar då in en hacka. Samma gäller om du kan lagra din skörd, så du kan äta den ur säsong.
Skulle man dela upp det så skulle vi säga att saker i som är billigare i affären, det vill säga potatis, lök och morötter ger en mindre vinst, och är således mindre lönsamt. Men detta tar ju inte bort att smaken från egen odlat alltid slår köpta produkter.
Samtidigt som de dyrare produkterna så som vitkål och blomkål ger något mer. Dock så är dessa svårare att odla, och tar större plats.
Grönsaker som går att lagra
För att maximera förtjänsten på dina odlingar, och givetvis för att få så mycket som möjligt av ditt hårda arbete, så behöver du kunna ta vara på allt du odlar. Detta går att göra genom antingen odla så mycket så du hinner äta allt under skördetiden. Men om du inte kan, eller kan ske inte vill för att du vill njuta av skörden större del av året så kan du lagra din skörd.
Alla grönsaker går att lagra på ett eller annat sätt, dock kan inte alla grönsaker lagras på alla sätt.
Man kan lagra grönsaker på olika sätt, vissa kan stå kvar i landet, och skördas efter behov fram till frosten och vissa till och med efter det. så som palsternackan och broccolin.
Andra kan lagras i ett kallt utrymme så som matkällare eller motsvarande, Till exempel Lök och morötter.
Man kan också fermentera och frysa in eller konservera. Tänk inlagd gurka eller rödbetor. Möjligheterna är stora helt enkelt.
För att veta vilken gröda som kan och trivs bäst var, är det smidigast att söka sig till informationen på nätet.
Vanliga frågor:
Är det billigare att odla egna grönsaker?
Att odla sina egna grönsaker är inte alltid billigare än att köpa i affären. Odlar du mindre mängder och i upphöjda pallkragar, måste du köpa mycket jord och material, vilket gör det dyrare. Generellt sätt så är det billigare i längden, men detta beror också på mängden, och om du räknar in arbetskraften i kostnaden.
Första året av odling kan det gå + – 0 om du odlar på en mindre yta. Ju större yta du odlar på, ju mer kan du spara in, så länge du också kan ta tillvara på all din skörd. Att inte glömma är att om du förbereder odlingsbäddar så kostar det också mer ju större du har. Men detta är oftast en engångskostnad, och behöver bara kosta lite för att bibehålla varje år.
Vad lönar sig att odla?
Det som generellt sätt lönar sig att odla är perenna grönsaker och frukter, eller det lite dyrare grönsakerna som tex kål, palsternacka, kryddor och sparris. Många av dessa kräver mer plats och jobb, men ger i sin tur större skörd av de grönsaker som är dyrare i affären.
Det man bör ha med sig i sina beräkningar är vad det kostar att ta hand om skörden, och hur stor den är. Kål är tex hög risk för att bli attackerad, således kan skörden förstöras och blir inte så lönsam.
Det kan vara värt att investera i skydd i form av nät och andra förebyggande åtgärder mot skadedjur. Det finns inget tråkigare än att hela skörden blir förstörd.
Vad kostar det att odla?
Generellt sätt så kan det kosta allt mellan 0 och 10000 kronor att odla
Anledningen till variationen är så stor är att möjligheterna och förutsättningarna för odling är enorma. Vart du bor, vad du ska odla och på vilken plats och yta är olika exempel på saker som gör skillnad i pris. Kommer du anlägga stora bäddar eller odla direkt i marken. Ska du odla lite eller mycket, stora eller små plantor. Ja ni ser, faktorerna är oändliga.
Men om vi backar och gör ett exempel där vi planterar köpta frö från butik, på friland på en yta av ca 10 m² som vi har förberett med jord och näring.
Frö: I detta exempel vill vi ha 5 olika plantor.
Frö priserna varierar beroende på vilken typ och antalet frö i påse. I detta exempel rundar vi av alla till 45 kr
5 * 45 kr = 225 kr
Så mellan 200-250 kronor för 5 olika typer av frö är lagom att räkna på.
Jord:
För att odla i marken bör vi först gräva upp det översta lagret med gräs eller yta, därefter fylla på med jord och näring. Här finns det väldigt många olika sätt att göra. Så vi kommer bara räkna på jorden, så får ni själva bestämma hur ni gör.
Återigen så avrundar vi i detta exemplet. Beroende på hur din mark är och vilken metod du använder så kan priset variera. Här har vi räknat på ca 2 säckar jord/ näring av god kvalitet per m².
10 m² * 100 kr = 1000 kr.
Extra näring under säsongen
Under hela sommaren är det önskvärt att ge dina plantor extra näring. En burk räcker hela sommaren, och kostar runt 250 kr.
Eventuella redskap som behövs köpas in
Spade 250 – 300 kr
Vattenkanna 50 – 100 kr
Frö 200-250 kr Jord/näring 1250 – 1500 kr Redskap – 300-400
Sammanfattning:
Att odla kostar mellan 1700 – 2200 kr första året, om du odlar på friland på en yta av ca 10 m².
Kommande åren kostar det mindre, ca 600-800 kr för samma yta. Detta för nya frö samt förnyad näring. Ny näring kan du komma billigare undan om du har egen kompost eller matar jorden med naturlig näring.
Skillnaden i pris kan variera beroende på vad man tidigare har för verktyg och vilka växter man vill plantera. Skapar du egen jord och näring kommer du komma undan ännu billigare också. Skulle du ta frö från egna plantor i höst, så kan du dessutom komma ner så pass i pris att det nästan inte kommer kosta något alls.
Är det lönsamt att odla potatis?
I exemplet ovan kollade vi på kostnad att odla generellt. Nu tänkte vi bli lite mer specifika och kolla på just potatisen.
Vi börjar med att definiera lönsamt. I vår bemärkelse så kollar vi alltså helt ekonomiskt och tar inte hänsyn till klimat, gift fri mat, och hur behagligt och gott det är att äta egen odlat. Vi kommer inte heller räkna med eventuella saker som att det kostar att ta sig till affären, och likdanande saker.
Men för att inte göra detta allt för enkelt så kommer vi inte heller bara kolla på kostnad för sättpotatis och skörd. För det är mer än bara inköpet av det du ska odla som kostar när det är dags.
Så vi börjar med att kolla på vad det kostar.
Vi räknar med att vi köper en vanlig sort av sättpotatis.
1 kg sättpotatis kostar runt 49.90 kr.
Det går åt ungefär 300 gram sättpotatis per kvadratmeter (m²)
Detta innebär att 1 kg räcker till lite mer än 3 m²
Nu kommer det svåra. Förberedelser i marken. Som vi skrivit innan så kan man göra på många olika sätt för att odla. Vissa odlar i lådor eller pallkragar, andra direkt på friland. Där mellan finns det flera olika sätt. Men i detta exempel tänker vi att vi ska kolla alternativ på både pallkrage och friland.
Friland
För att bruka en 3 m² yta på friland behöver du gräva upp jorden, och troligen fylla på med jord. Tidigare har vi använt exemplet att varje m² behöver 2 säckar jord/näring för att få en bra och trivsam jord. Detta kan självklart variera beroende på jorden som redan finns. Men vi tror att det är ett bra riktvärde för en första grävning.
Vi behöver då 6 säckar jord. I många butiker kan man köpa 4 säckar med planteringsjord eller gödsel för 100 kr. Vi undviker oftast att köpa dessa då de är sämre kvalitet med mer torv. Men för att göra ett trädgårdsland på friland för potatis, så kan det funka bra. Då blandar vi ut jorden och näringen med den redan befintliga jorden. Vi förbättrar helt enkelt jorden. Det innebär att vi behöver betala ca 200 kr och får då lite jord över.
Potatisen är en tålig rotfrukt och behöver inte jätte mycket näring. Men vi vill ändå gödsla något över sommaren. Räkna med en kostnad på 150 kr då räcker det säkert ett par säsonger med.
Då har vi kostnad på 49.90 + 200 + 150 kr. = 400 kr första året.
Pallkrage.
En pallkrage är 1 m² stor. så vi behöver ha 3 stycken. För att få plats med potatisen i kragen, brukar man ha dubbla kragar. Det blir 6 stycken.
En pallkrage kostar 150 kronor i butik. Det blir 900 kronor för alla 6 stycken.
Jorden för denna ytan blir också mer. Då du har 3-4 säckar per krage. Vilket då blir 18-24 säckar.
Här är det fördelaktigt att köpa jord i kubik från närliggande företag istället. Detta kan kosta mindre när man kommer upp i större kvantiteter.
Men köper vi 18 säckar jord. Kostar det oss då ca 500 kr om vi följer tidigare erbjudande på jord.
Då har vi följande 49.90 + 900 + 500 + 150 kr = 1600 kr första året
Vad sparar vi in på att odla potatis då?
jo, 1 kg sättpotatis ger ca 8-10 kg potatis. Om vi skördar potatisen under månader där det inte är högsäsong, t.ex. midsommar. Så kostar den ca 15 kr /kg i affären. 15 * 10 är 150 kr.
Så första året av odling på friland så gick vi back ca 250 kr, odlade vi i pallkrage gick vi back 1450 kr.
Andra året behöver vi inte göra så mycket mer. Det vi behöver då är bara att köpa nya sättpotatis. Vilket kostar 49.90 /kg
Så vinsten år 2 är ca 100 kr för båda alternativen.
För odling på friland så börjar du således spara pengar efter att odlat ca 4 år.
För spara pengar när du odlar i pallkragen behöver du odla i nästan 15 år för att börja spara pengar på potatis.
Slutsats
Att odla potatis är inte sparsamt i mindre mängder så som i en trädgård om du dessutom måste tillföra större mängder jord. Detta till stor del på grund av det billiga priset i butik. På sikt kan potatisen bli lönsam vid odling på friland med minimal tillförsel av jord och näring.
Att tänka på är också att man bör undvika att odla potatisen på samma plats flera år, på grund av sjukdomar. Detta gör också att även om du odlar många år, måste eller bör du i alla fall byta plats, vilket innebär att kostnader för landet återkommer igen.
Alla kostnader går givetvis att reglera, så som inköp, där man kan få, eller hitta billigare saker på secondhand. Jord kan man kanske ta från egen kompost osv.