Vad är vinterodling ~ odla ute och inne
Att odla på våren och sommaren är en självklarhet för många. Men när hösten kommer och skörden är klar, så suckar man och börjar längta till nästa vår för att börja om igen. Men det behöver man inte, det går faktiskt att odla under vintern med.
Vinterodling är ett begrepp som menar på att man kan odla under vintertiden. Odlingen behöver inte nödvändigtvis växa under vintern, utan snarare förbereder man jord och planterar på senhösten eller tidigt på året. Växterna börjar sedan växa så snart de bara kan, och ger en tidig skörd.
Det är ytterst få växter som faktiskt växer under vintern och snön, så när vi säger odla under vintern menar vi inte nödvändigtvis att det faktiskt växer över vintern. Snarare att vi planterar på hösten eller tidigt på året runt januari eller februari. Detta växer sedan tidigt så fort marken tinat och kan ge en tidig skörd, som sen går att plantera nytt som ger en senare skörd. Således har vi använt samma yta flera gånger på ett år, och maximerat skörden något.
Självklart medföljer detta en liten risk att växterna dör om det är så att de gror och det kommer en ny köldknäpp. Men den risken kan vara värt att ta. Går det inte kan man alltid testa igen nästa år, eller plantera om efter köldknäppen.
Att vinterodla är inte så svårt som det kanske låter. Det är ingen större skillnad på att odla som vanligt, bara att det kanske ligger lite frost eller rent av snö på backen. Det går att vinterodla direkt på friland, i växthus, kallbänkar eller inomhus.
Odla inne
Odlar du inne så går det att plantera växter som växer under vintern, dock behöver du med största sannolikhet tillför ljus i form av en växtlampa för att det ska bli något utav det.
Man kan odla det mesta av krukväxter och andra växter man har inne, under hela året. Så länge man tillför ljus och har en varm plats, så växer det. Exempel på enklare saker att odla inne under vintern är persilja och basilika eller andra kökskryddor. Det går även att börja så dina frö för inför våren redan under vintern, till exempel paprika, chili och tomat går att så redan i januari. Dessa kräver också extra ljus fram till dagarna börjar bli längre någon gång i mars -april beroende på vart i landet man bor.
Odla ute på friland
Odlar du ute så kan du plantera dina frö precis innan frosten kommer, och låta de ligga till våren när de då börjar gro. Det är dock inte alla frö som klarar detta, och det finns en risk att fåglar och annat plockar dem. Säkrast är att plantera ut tidigt på året. Exakt när beror på väderleken och vart i landet du bor.
Bäst är att lägga ut fröna innan frosten släpper helt.
Placera då dina frö uppe på den frysta jorden och täck med ett litet lager med ny jord. Lägg sedan över snö om det finns, annars vattna runt om.
När jorden är rätt temperatur för fröna kommer de själva att börja gro och du får en tidig skörd utan att behöva lägga mycket tid och plats på att förgro massa inomhus. Du minimerar också risken att glömma plantera i rätt tid.
När ni väljer vilket läge ni ska vinterodla på är det fördelaktigt att välja en plats som är något skyddad mot vind och har mycket sol så att jorden värms upp så tidigt som möjligt. Förberedd sedan odlingen redan på hösten innan frosten kommer och ge bädden näring samt fyll på med jord. Detta för att det blir väldigt svårt att göra när jorden är frusen.
Några exempel på grönsaker som går bra att vinterodla är morötter (vinter typen) Olika sallader, dill, spenat, rädisor och palsternackor.
Vi föredrar dillen för att hinna få fina plantor till midsommar, vilket inte är ett stort problem för de flesta som odlar i södra Sverige, men kanske är betydligt svårare längre upp i landet.
Rädisor och spenat är också två stora favoriter på grund av att de går att skörda tidigt och möjliggör antingen att man sår en eller två omgångar till alternativt att man planterar något som sedan behöver längre tid på samma plats efter skörden. Då har vi använt samma yta till fler grönsaker, och är effektivt om man inte har hur mycket plats som helst.
Men man kan ju odla mer än bara grönsaker på vintern såklart. Vi kan också odla olika blommor.
Några exempel är blåklint, rosenskära, ringblomma, luktärt och sömntuta.
Det går även att plantera ut perenner så som fläderträd eller lavendel.
Samma tillvägagångsätt gäller oavsett vad du väljer att plantera, den stora skillnaden ligger snarare i vart du planterar växterna.
Plantera gärna dina vinterodlingar på en solig och vindstilla plats för att skapa så goda förutsättningar som möjligt.
Här odlar vi ringblomma i godislådor och ställer ut över vintern.
Dessa ställde vi sedan under en bänk ute från december och på våren hade vi fina ringblommor som var på väg upp.
Tyvärr missade vi att fota lådan innan vi planterade om och gallrade ut blommorna .
Lycka till och hoppas ni lyckas bra med era vinterodlingar!