Vad kan man använda istället för Lecakulor?
Om du har en kruka utan hål i botten, så kommer du att behöva ha något för att dränera, det är för att dina växters rötter inte ska ruttna i krukan. Vanligast att använda då är lecakulor, då dessa ger en bra dränering och är enkla att köpa. Men de kan också vara ett problem, då de lätt fastnar i jorden och hamnar i kompost och rabatter när man planterar om blommorna.
Eller så har man inga hemma och undrar: Måste man använda lecakulor? Kan man inte använda något annat, som är billigare, eller rent av gratis, och dessutom miljövänligt? Självklart går det! Här har vi sammanställt några tips på saker som du förmodligen inte behöver köpa och lätt kan återanvända.
1.Detta kan du använda istället för lecakulor på botten av krukan
2.Små sten från trädgården (eller annan plats)
3.Kottar eller bark
4.Krukor, både innerkrukor eller sönderklippta krukor
5.Pinnar
6.Gamla spelkulor, om man har kvar några såna.
Byt ut mot små sten, kottar eller bark
Det går bra att bara byta ut lecakulorna mot små sten, kottar eller bark.
Placera stenen, kottarna eller barken i botten av krukan, och täck sedan med jord.
Skillnaden mellan sten och kottar är inte jätte stor, medans barken kan skilja sig en del, då det är svårare för vattnet att tränga igenom barken, och barken kan förmultna om man inte planterar om eller byter jord på 2 eller fler år.
Så om man vill lägga sten i botten på krukan föreslår vi mindre sten med ca 10-15 mm i diameter. Är stenen mindre än så börjar vi närma oss Grus, som också funkar. Men grus har en sämre förmåga att släppa igenom vattnet och vi förlorar lite av funktionen. Är stenen större, tar den mer plats och det blir också svårare för vattnet att ta sig igenom.
Men är krukan större kan man använda större sten såklart.
Vill man lägga kottar så är det samma princip, små kottar på 10-20 mm är bäst, men har man en större kruka så kan man ju även här ha större kottar.
Byt ut mot krukor
Man kan använda krukor på olika sätt, både gamla plast krukor med hål som man klippt sänder, men även innerkrukor.
Att använda innerkrukor i sina krukor gör just det som lecakulorna gör. Dränerar och låter vattnet i krukan rinna ner i den större krukan. Precis som ett hål i en kruka låter vattnet rinna ut ur krukan.
Men att använda en innerkruka gör ju att du har mindre plats för jord i din kruka, vilket gör att din stora krukan blir inte så stor längre. Det tycker vi ju är tråkigt såklart.
Om man istället tar den innerkrukan av plast, eller en gammal, och klipper av botten på krukan, och placerar den uppochner i krukan så kan den dränera utmärkt. på detta sätt så behöver du inte ha något alls i botten förutom krukan, som är lätt att använda igen och igen.
Man kan även använda sig av krukskärvor i botten på sin kruka, det är bara att lägga dem så det finns luft under och vatten kan rinna igenom.
Byt ut mot pinnar
Här är ett annat sätt att tillverka dränering i krukan, detta kanske är något mer pyssligt, och kanske inte lika simpelt, men har funkat bra för oss när vi testat och är en kul sak att göra för de som gillar pyssla och testa nya saker.
För detta behöver du din krukas innermått samt några mindre pinnar
Mät innermåttet på krukan där du vill att dräneringen börjar, ca 1/5 del från botten.
Hämta några pinnar och kapa dem så de har samma mått som de du just mätt.
Placera sedan pinnarna i krukan på den platsen du mätt på. Således bygger du en platå i krukan, glöm inte att det ska finnas visst mellanrum mellan pinnarna så vatten kommer igenom. men inte så stort att jorden trillar ner och försvinner.
Ett alternativ är att bara placera små pinnar i botten upp till önskad höjd, dock kan det vara svårt att få till så att pinnarna faktiskt släpper igenom vatten effektivt. Men varför inte testa?
Byt ut mot gamla spelkulor
Många av oss har en gång i tiden spelat kula på skolgården med våra vänner, och för er som inte längre spelar, finns det fler användningsområden! Man kan tex använda dem istället för lecakulorna i botten på krukan, det är bara att placera dem precis som du placerar lecakulorna.
Vill du undvika att blanda in lecakulor i rabatten eller komposten?
Många vill undvika att få lecakulorna (eller vad man nu använder) på platser där det inte var tänkt, så som komposten eller i sin rabatt, anledningen till det kan variera, men framför allt handlar det nog om den estetiska delen, då det inte påverkar mer än att de gör att jorden får bättre dränering. Hamnar de i komposten så bryts dem inte ner, men de är inte heller skadliga för varken jorden eller processen.
Hur som, så har vi ett lite tips för att undvika att få kulorna på fel plats.
När du placerar dina lecakulor i krukan, placera över ett tygstycke, eller en bit markduk motsvarande, därefter jorden. Således har du en naturligt stopp för jorden, som fortfarande släpper genom vattnet, men blandas inte ut med kulorna och det blir då enkelt att dela på dem när det är dags för omplantering.
Detta funkar även med andra underlag än lecakulor, som sten och kottar mm.
Dränering och vattenmagasin
Man kan använda mycket för dränering, glöm bara inte bort att det ska vara möjligt för vattnet att ta sig igenom och hamna i botten på krukan. Det är även en fördel om vattnet kan hämtas upp av rötterna eller jorden där den ligger. Således har du skapat ett extra vattenmagasin som plantan kan ta från vid torka.
Har ni några tips på alternativ till lecakulor som du testat hemma? Dela gärna med er till oss